Това се дължи най-вече на химическите вещества, които им придават солен вкус, показват резултатите от американско изследване.
Глутаминовата киселина, която е в основата на този солен вкус, се съдържа във всички зеленчуци и е способна да намали сериозно риска от сърдечносъдови заболявания.
Всички зеленчуци, но особено зелето и броколито, са много богати на глутаминова киселина. Големи количества от нея има и във фасула, ориза, хляба, соевите продукти, макаронените изделия.
Учените се надяват резултатите от това изследване да помогнат на хората, страдащи от високо кръвно налягане, и да докажат за пореден път колко важна е диетата, включваща зеленчуци, бобови и зърнени култури.
Техният съвет е дневно да се приемат поне 5 порции зеленчуци.
Zdrave.bg
Публикуване на коментар