Някои конкретни факти са още спорни, но като цяло правилото е несъмнено вярно.
здраве.bg
Здравето може да се определи според продуктите, които употребяваме в храната си, твърди съвременната диетология. Дори старата поговорка гласи в същия дух: “Кажи ми какво ядеш, да ти кажа какво е здравето ти”. Ето няколко примера за това как храната влияе върху нашето здравословно състояние:
Зеленият чай
Японски учени скоро завършиха проучване, според чиито резултати зеленият чай намалява вероятността от поява на рак. Неговото действие срещу раковите образувания най-вероятно е свързано със съдържащите се в него специфични антиоксиданти. Специалистите препоръчват на ден да изпиваме не по-малко от 2-3 чаши зелен чай.
Червеното вино
В някои страни като САЩ и Канада лекарите-кардиолози вече препоръчват на своите пациенти да пият червено вино, защото то помага при различни сърдечно-съдови заболявания или предпазва от тяхната поява. Все още е трудно да се каже, че изследванията в тази посока са достатъчни и резултатите от тях - еднозначни, но няма съмнение, че червеното вино съдържа богат комплекс от антиоксиданти. Затова и диетолозите препоръчват да се предпочита сока от грозде – той съдържа същите вещества, но не е вреден, тъй като не съдържа алкохол.
Шоколадът
Тук мненията са все още най-различни, но има редица нови изследвания, които показват ползата от шоколада – най-вече тъмният. Финландски учени твърдят, че децата се раждат по-здрави и растат по-спокойни, ако по време на бременността майката яде шоколад. Британски учени пък наскоро заключиха, че в някои случаи шоколадът е по-ефективен при кашлица, отколкото традиционните средства.
Това, което е сигурно е, че компонентите, получени от какаото, нямат нито един от страничните ефекти, свързани с обичайните лекарства за продължителна кашлица, което, разбира се, не прави шоколадът универсално лекарство.
Доматите
Най-новото изследване, проведено от учените от Харвардския университет показва, че доматите са изключително полезна храна за профилактика на редица сериозни и опасни заболявания Съдържащият се в доматите ликопен, който се съдържа още в динята, кайсията и червения грейпфрут. В този зеленчук се съдържа и голямо количество 5-хидро-кситриптамин - вещество сходно по действие със серотонина, който има отношение и към спокойствието и увереността на човека в неговите отношения. Не е случаен и фактът, че доматите понякога ги наричат “ябълките на любовта”.
Публикуване на коментар