Реклама

Бързото сваляне на килограми предотвратява йо-йо ефекта

вторник, 11 май 2010 г. | posted in , , , | 0 comments


Резултатите от изследване, публикувано в Journal of Behavioural Medicine, показват че по-бързото сваляне на излишните килограми може да предотврати нежелания йо-йо ефект.



Проучването обхванало 262 жени на средна възраст, които страдали от различна степен на наднормено тегло.



Американските учени установили, че тези от доброволците, които сваляли средно по 2 килограма на седмица, имали 5 пъти по-голям шанс да запазят постигнатите резултати. При жените, които сваляли средно по килограм на седмица риска от йо-йо ефект бил значително по-голям.



Диетолозите предупреждават, че йо-йо ефектът е изключително вреден за здравето. Те твърдят че стабилизирането на теглото е по-здравословно от цикличното му променяне, дори, когато хората са с наднормено тегло. Според други специалисти цикличната промяна в теглото е вредена, колкото и свръхтеглото. Учените обясняват становището си с факта, токсините, отделящи се при разграждането на мазнини се изхвърлят от тялото чрез отделителната система и по този начин натоварват функцията на бъбреците и черния дроб.



Съществува риск бъбреците да се увредят при преработване на токсините, чийто количество става прекалено голямо при йо-йо ефектът. Така сред диетолозите и лекарите възниква спорът кое е по-добре за здравето на пациенти с наднормено тегло. Възможностите в такава ситуация са да се облекчи работата на сърцето, като се назначи редуциране на теглото или да се предпазят бъбреците и черния дроб, като се задържи по-високото телесно тегло на пациентите.




Вредното влияние на йо-йо ефекта върху имунната система и общото здравословно състояние е причината, да се полагат толкова много усилия за запазване и стабилизиране на килограмите.

Print
0 Responses So far

Публикуване на коментар