Употребата на какао е много полезна за главния мозък, защото в него се съдържат големи количества флавонол – антиоксидант, който подобрява мозъчното кръвообращение, съобщават британски учени, цитирани от Би Би Си.
Флавонолът вече се използва в медицината в някои схеми за лечение на болести, свързани именно със слаб кръвоток в съдовете на главния мозък.
Не всички видове какао, продавани в магазините, съдържат необходимото количество флавонол. Именно той придава на напитката горчивия вкус и затова някои производители намаляват силно неговото съдържание. Но пък именно наличието на горчив вкус може да е индикатор, че какаото, което сте си купили, не е допълнително обработено.
На флавонолът се дължи и действието на популярните екстракти от гинкго билоба, които се използват за същата цел.
Публикуване на коментар